Para Penyiasat Saya

28 April 2011

Penunggu.Istana.Unexpectable




Assalamualaikum kiri dan kanan.,,

Dan ya. Aku baru shj tengok filem Penunggu Istana. Dengan Nad and Auni. Bagi yang tak tahu apa2 tentang filem Penungggu Istana ni, sila klik sini. Seriously, aku jarang bercerita tentang filem yang aku tengok di enteri2 blog aku. But, untuk filem Penunggu Istana ni, aku rasa lain macam bila menontonnya. 

Banyak juga aku tengok cerita hantu. And so far, bagi aku yang paling menakutkan setakat ini adalah filem 'My Ex: Hounted Lovers'. ok yang itu sangat mengganggu pemikiran dan ketenangan aku. 

ok. Berbalik kepada filem yang baru aku tonton tadi. 'Penunggu Istana'. Mula2 aku tak perasan langsung yang filem ni ade kaitan dengan mistik bagai. sumpah aku tak perasan langsung sampailah dah kat kaunter tiket, Nad baru sebut perkataan 'Seekers'. Dah. =__=" takkan aku nak blah macam tu je. bengang la kan. so, aku pun dengan beraninya, beli tiket tu.

Aku tanya Auni.

"Cerita ni takut tak?"

Aku tanya sebab dia dah tengok dengan someone. Auni senyum-senyum je. Aku tanya lagi.

"Ni cerita cinta ke hantu?"

Sumpah aku fikir ni cerita cinta time mula2 sampai kat DP. Aku bukan hiraukan sangat perkataan 'penunggu' tu. aku cuma nampak perkataan 'istana' je. so, aku dah imagine konon2 cerita ni tentang cinta, puteri, sultan, hulubalang. Dan nampaknya, apa yang keluar dari mulut Auni, tidaklah menyenangkan hati aku. Dia jawab.

"Ni cerita hantu dan cinta."

Ok. Then aku terus jalan cepat2 nak pergi beli popcorn. beli popcorn je dan makan masa hampir sepuluh minit. paling kelakar, siap ade yang offer no telefon lagi.haha.

*Pssss!! Sorryla awak. bukan tak mau ambik. tapi tangan penuh dengan popcorn. len kali ok. :P haha.

Ok. Lupakan yang itu. Patah balik kepada tujuan sebenar. 'Penunggu Istana'. Huuhhh!!! Aku cadangkan bagi yang belum sempat tonton, silalah tonton. Serta bawaklah teman. Sumpah menakutkan. Bukan ape. Korang akan tengok the real scene. Kalau cerita-cerita hantu yang lain, korang akan betul2 nampak hantu tu. But untuk filem ni, korang akan nampak beza yang benar dan yang menipu.

Tapi aku tak sangka. Hanya sebab nak dapatkan 'A' untuk assignment, nyawa tergadai. Dan ini juga jadi pengajaran untuk aku supaya TIDAK AKAN LAGI SUKA2 MASUK RUMAH KOSONG UNTUK MENGAMBIL GAMBAR. -serik-

Untuk filem ni, aku tak nak kasi apa2 bintang pun. Sebab bagi aku, rakaman dan dokumentari macam ni, tak patut ditayangkan. Sebab seolah-olah macam tak menghormati orang yang dah pergi tu. Sumpah aku sedih sebab jadi mcm ni. Dan tak silap aku, cuma salam takziah je yang ada untuk permulaan filem itu. Kan lebih elok kalau selepas atau sebelum filem tu ditayangkan, pengarah filem 'Penunggu Istana' sepatutnya minta untuk penonton sedekahkan Al-Fatihah. itu lebih bermakna. 

Aku pun bukan bagus sangat dalam bab2 filem. tapi kadang2 yang tak tahu apa2 ni, tak semestinya pandangannya semua tak bermakna. Apa2 pun, aku cadangkan bagi sesiapa yang belum tonton, tontonlah di panggung wayang. lepastu kalau nak download tgk kat laptop, haa..lantak korang la. yang penting, SOKONGLAH INDUSTRI PERFILEMAN TANAH AIR!!

Sekian,,



26 April 2011

Jangan.Sampai.Terkena.Pukau

Assalamualaikum Kiri dan Kanan,,

Kali ni aku taip enteri aku dengan perasaan yang sangat tidak tenang. Apa yang sedang berlaku di UiTM sekarang amat merisaukan aku. Bukan sahaja aku, aku rasa semua student kat sini terutama sekali yang perempuan sudah mula cuak. 


Secara jujurnya, aku mengigil sekarang. Tapi muka aku chill je. Muka berani! HAHA. =__="


Haiihh.. Ape nak jadi. Dan kenapa perlu jadi ketika sedang dalam minggu peperiksaan. Final ok! Tapi aku harap semua pelajar kat sini dapat kawal emosi. tenang ok. tenang! Jangan fikir sangat. DUNIAWI je semua ni! 



So, untuk menenangkan lagi hati semua student kt UiTM Lendu ni, aku nak berkongsi tips untuk elak daripada terkena pukau.  Sharing is caring~~~ 

First sekali, biar aku terangkan apa itu pukau. Pukau ialah ilmu hitam yang digunakan pada manusia menyebabkan mangsa separa sedar dan mengikut sahaja segala perintah dari si pengamal ilmu tersebut.

Next bagaimana nak elakkan diri dari dipukau??

Kaedah pemukau zaman sekarang:

1.Tepuk belakang anda
2. Tukar wang
3. Hembusan asap rokok ke muka anda
4. Diberi kertas bertulis tulisan pelik


So? macam mana nak handle benda ni?


1.Tepuk belakang anda
-Kalau korang jalan tanpa ada mamber ka.. /merangkap boyfrined ....kalu tengah baik punya dok jalan ..tiba -tiba ada orang tepuk bahu korang dari belakang, batter jangan pandang, sebab takut-takut si pemukau yang buat macam tu. Wat deeerrkk..ja..k..

2. Tukar wang
-Ada orang ..tah dari mana tah tetiba ja datang kat korang nak minta duit / nak tukar duit . Kes macam ni kalu korang nak layan gak ..cakap ja la...suruh dia g kedai ka mana ka tukar duit..kata ja korang tak ada duit habis celita! k..

3. Hembusan asap rokok ke muka anda
-Ni lagi pelik bin ajaib, tapi betul. Ada yang kes di laporkan memang ada mangsa pukau dibuat sedemikian rupa..Ish ish...pas ni jauh jauh la dari kawan korang yang merokok uh hehe..

4. Diberi kertas bertulis tulisan pelik
-Ada katanya diberi kertas macam ayat kursi yang ditulis terbalik, ada yang macam tah tulisan apa tah. So, pastikan korang tak ambil dan tak baca kertas uh ..silap tah apa pulak yang jadinya..

*(tips ni bukan ayat aku. sumber dari sini)


Ni ada lagi satu cara, aku dpt petua dari kakak2.. bacalah ayat ini “ bismillahillazi la yadhurru ma’asmihi syai’un fil ardi wala fissama’.wahuwassami’ul alim” dan juga bacaan “waja’alna min baini aidihim saddan wamin khalfihim saddan….” (surah yasin). Insyallah, akan terhindar dari terkena pukau.


Ok. apa2pun, sentiasa yakin pada Allah. Aku pun doakan semua akan selamat. Ni saja yang dapat aku bantu. Harap dapat tenangkan sedikit hati kamu kamu semua.

Dah. tak payah nak mengigil sangat. Fokus pada exam. ok?! Ni cuma taktik nak lalaikan tumpuan kita semua. Insyallah, semua akan ok. 

Thanks sudi baca,,

Sekian,,



25 April 2011

Jangan.Chating.Dengan.Dia!

Hye, Assalamualaikum Kiri dan Kanan,,

Lihat sekejap pukul berapa.     02.06am     .  Ok, aku mengaku aku INSOMNIA. Tapi tak mengapa, mari kita teruskan.


Chating ; IM ; YM ; Skype ; Kampung Chatroom ; Shoutbox ;dan sebagainya. 


Aku ada story tentang ini. Before ape2, ade ke yang sedang ber-chating sekarang? Di Facebook mahupun di laman sosial yang lain? Ade? Ade? Oh! awak di sana? Ok. stop ber-chating dan fokus pada ayat-ayat saya.

*Imbas kembali..... Aku kesat-kesat airmata. Kesan daripada menonton movie Korea.. "Baby and Me" Huuu..Sedih.. Kesat-kesat.. Movie habis dan aku terus online Facebook dan Tweet2 ape yang patut. Check2 notification. Tiba-tiba... #Ding..! Ding..! (bunyi IM) 

"Hye awak.."

"Bz kew.."

"Hye,assalamualaikum"

"Tgh wat ape.."

"Err... Tak tawu nak cakap ape.."

"Nk kenal boleh x?.."

"......" 

Lepastu aku terus 'offline chat'..

Ok. Mari sini semua. semua kena fokus! kalau tak, aku tampar laju-laju. Ok. Ada banyak yang tak digemari ketika ber-chating.

Ok. You, Abang2..! Pernah tak kamu ber-chating contohnya di facebook. Kamu sedang tanya2 dan tiba2 orang yang kamu chat tu terus tak layan kamu. Pernah? Pernah? Abang di sana mcm mana? Pernah ke? *Ok. boleh fikir dan ingat2 balik.

Then. Ladies... Seriously, kadang2 di bahagian bawah screen laptop/computer anda mesti bersusun kotak2 kecik (IM).. dan anda biarkan bunyi *Ding..! Ding..! tu terus berbunyi tanpa anda endahkan. Pernah? Haa..Adik manis yang comel tu..! Pernah,kan..? 

Ok. Ini masanya untuk menjelaskan mengapa konflik ini boleh terjadi.  Kalau kamu..kamu..dan kamu ber-chating. Elakkan menggunakan ayat2 seperti ini. Lebih-lebih lagi di awal perkenalan.


"Wat apew tu..?"   *LOL.. please la.. dah tentulah tengah mengadap laptop/computer. kalau tak, tidak kamu nampak dia online. =___="

"Nak kenal boleh x..?"  *Oh! Ini soalan yang sangat aku menyampah. Derr.. Since orang tu dah approve kau, confirm la dia tak kisah kalau sape2 nak kenal dengan dia.

"Hye, nama awak ape ye..?  *Sumpah. kalau ade yang tanya soalan macam ni kat aku, aku terus block dia. Kalau kamu..kamu..dan kamu tak buat benda yang sama, aku rendam kamu kamu dan kamu dalam air rendam kaki.

"Hye.. klik sini ye. "..Join me in a video chat: http://apps.facebook.com/wechatlive/.."  *Duhh...! Kau baru nak kenal dah ajak video chat?? Buku panduan mana kau baca,gila? Orang yang telan pil banyak sangat je yang akan klik dan layan kau. (be aware.ada juga link2 yang membawa virus)

"Hye,awak. Tgh wat ape? nk kenal boleh? Nk no phone. Bz kew? kalau bz tak mo ganggu la. ni no phone sy.. 01*-*******. Sy out dulu la ea. Jgn tak msg sy taw awk.bye."   * tarik nafas.... tarik lagi... tarik dalam2.. 1,2,3... Fuhhhh... Bro.. Ape barang macam ni? kau beri salam pun tak. kat situ je dah failed! Lepas tu kau non-stop taip macam2. terus bye. mane sempat orang tu nak balas. Paling loser kau paksa orang tu contact no kau. Bro..tak cool ok...


So, moral of the 'enteri'..,, pastikan kamu kamu semua gunakan ayat dan soalan yang betul dan sesuai sebelum menekan 'Enter'.. Kalau degil juga, maka samada kamu tidak dilayan atau kamu akan dimaki kaw kaw..! 


Jadilah pengguna yang bijak ber-chating. Tingkatkan Skill, Kurangkan Kontroversi. Ingat! Bahasa menunjukkan Bangsa..!


sekian,,



23 April 2011

Kau.Umpama.Disaster.Loser!


Assalamualaikum,,


Ape2 pun, aku tahu enteri yang aku post kali ni memberi kesan yang besar kepada dua pihak. (pikir sendiri). Ok. Straight 2 the point. Ade beberapa jenis blogger yang aku tak suka.


1- Aku tak suka blogger yang merosakkan bahasa. Bukan sahaja aku. Malah blogger2 yang lain seperti Nad dan Shira. 

But, then ade satu situasi ni di mana aku TERPAKSA tidak berkata apa2 tentang cara penulisan salah seorang blogger yang aku kenal. Sebab aku kawan dengan dye. (tangan di dada, mata ke atas).


2- Seterusnya, bagi aku, blogger yang paling loser ialah blogger yang ade haters dan mention nama haters dye di enteri blog dye. (oh. aku pernah kawan dengan blogger macam ni.)

Sakit hati dengan aku dan terus mention nama aku dalam enteri yang dull. Weh! Sumpah tak profesional ok. Kau seperti blogger yang ketagih follower dan terasa segala isi dan enteri dalam blog kau itu berguna.Walhal, apa yang kau cerita itu semua macam cerita budak2.

Kau ibarat blogger yang tidak pernah belajar basic dan etika ketika menulis. (oh. untungla, kos aku belajar semua tu. kos kau takde kan?) Tapi itu bukan masalahnya. masalahnya ialah kau tidak sesuai menjadi blogger yang MULIA selagi kau TAK BIJAK dan TIDAK BERETIKA dalam penulisan kau. Kau mengaibkan orang lain dengan meletakkan nama orang yang kau benci dalam enteri kau.


3- Oh! ini paling ramai yang benci. Penggunaan bahasa. Kawan aku. maksud aku kawan2 aku yang belajar asas untuk menulis atau mengarang, kalau kau nak tahu, penggunaan dan tatabahasa kau seperti Disaster, dan kau telah menjadi subjek utama untuk dijadikan kutukan. mungkin struktur bahasa yang digunakan seperti budak 14 tahun. BUDAK ye. (tekankan perkataan 'budak') Walhal umur kau sebenar ialah 20 tahun.

Kau pernah tgk vedio IniAnuarHadi tak?

Tak? Oh! mungkin kau boleh tanya kawan2 kau. Cuba kau tgk bila AnuarHadi buat vedio tentang penggunaan bahasa 'ewww'..,, "nyeeww".. ade mase, kau tengok2 la kat Youtube ok.

eh? kenapa? kau tak percaya ke penggunaan bahasa kau yang sangat memalukan tu? ok. sebentar. mungkin kau boleh tengok balik gaya penulisan kau. ha, follower2 kau pown silalah tengok. dan lihat. aku mengarangbukan berdasarkan auta. tapi fakta dan BUKTI.




a) Akuh..... sepatutnya AKU. *kau suka panjangkan perkataan yang pendek ek?

b) Gerls..... sepatutnya GIRLS *aku rasa kalau cikgu BI kau bace, mesti dia sedih..

c) Gadich.... sepatutnya GADIS  *aku banyak tanya pendapat orang lain. sumpah, majoriti tak suka perkataan 'gadich' kau tu. ramai yang kate. perkataan tu seolah-olah 'Comel yang tak jadi'..=__="

d) Lha... sepatutnya LAH  *tak ke kau rasa yang kau dah merumitkan sebutan dan kau 100% merosakkan bahasa.



(Aku tak sangka aku sedang mengajar seorang gadis 20 tahun tentang tatabahasa) =__=" banyak lagi sebenarnya.. Tapi aku rasa, kau dah boleh check sendiri.


Maaflah. Aku dah pesan banyak kali. jangan libatkan hidup kau dengan hidup aku. Tapi mungkin disebabkan kau nampak aku macam lemah dan senang dibuli. So, kau boleh fikir balik siapa aku. Sumpah, aku tak pernah aibkan orang sampai macam ni sekali. Tapi sebab kau dah mulakan dulu, sebagai Masscommers, aku kena pertahankan pula diri aku. 

Kepada followers pemilik blog di gambar ini, saya minta maaf. Mungkin kalian akan membenci enteri saya. Tapi sekurang-kurangnya, saya tidak mention sepatah pown nama gadis ini. Jadi kalian boleh menilai ciri-ciri blogger yang beretika. Maaf, but i have to stand 4 myself.


4- Sangat paling aku menyampah bila blogger mereka-reka cerita. Eh. Kalau ye pown nak lakukan cerita, tak perlulah reka-reka cerita akak oi. Sekali lagi, aku mengarang bersama BUKTI. 



Haa.. anda2 semua bolehlah melihat dengan mata kasar ye. tengok betul2.

Klik dan lihat. Lihat tau. 

a) Blogger ni kata aku cakap dia 'bitch'.. [ Kau tak reti baca ke? Kat situ terang2 kata KAWAN aku yang suruh aku panggil kau 'Bitch'..=___=" nampaknya bukan bahasa melayu kau sahaja yang lemah. tapi english juga..haiishh..] klik untuk enteri sebenar.

b) "aku bukan seorang yang suka2 nak panggil seorang perempuan lain dgn panggilan 'bitch'.. as a muslim,, its not good..."  tapi kau pula kata,,  "nme jea islam kodd ? nk jatuh kn sesama islam ?"..

Pfft..!! Loser ok. kau banyak memutar belit cerita. mungkin kau boleh jadi pembahas yang berjaya. Sumpah kau loser sebab ramai dah tahu kau sebenarnya tukar cerita. Aku cuma jalankan tugas aku. Tak sanggup nak sembunyikan penipuan kau selama ni. Sebab selama ni, kalau aku baca enteri kau pasal aku, ade je yang kau tokok tambah. =___=" Tapi aku diam. Jadi sebab kau mulakan dengan enteri terbaru kau tadi, so giliran aku pula.


5- Satu lagi, aku tak kisah kau remove aku dari facebook. sebab kau yang add aku. jadi siapa yang nak stalked siapa? Aku ada simpan prnt screen time aku 'comfirm' kau as friend aku. Aku tengah cari. sebagai satu lagi BUKTI.

=____="

tapi nampaknya aku tak pasti aku simpan gambar tu kat folder mane. Takpe, aku akan cari. Kau jangan risau. please jangan risau. sebab memang aku ada gambar tu.


Ok. Aku rasa cukuplah lima (5). mungkin kalau kau rasa enteri aku tak panas lagi, kau boleh klik blog BFF aku semua tentang kau. Bahasa dia lebih hebat. Kalau kau mampu baca, silakan. Aku sarankan, JANGAN. Sebab bahasa dia tak sesopan aku. Ada jugak yang lebih sopan dari aku. ha, yang ni sopan sikit.Tapi kalau memang nak, boleh je klik. tapi jangan sekarang lah. kau habiskan dulu aku punye enteri. 


Hey, aku tak suka buat benda bodoh macam ni. Post enteri panjang-panjang semata-mata sebab kau. Sumpah aku taip dengan penuh seksa. Sebab sepatutnya aku tidur dan berehat sekarang. =__=" 

Aku dah berulang-ulang kali pesan kat kau jangan libatkan aku dengan 'hencik tembam' kau tu. Tapi kau seolah-olah sengaja nak sebut nama dia dalam mesej, dalam phone. Ya,aku diam. Tapi inilah hasilnya. Maaflah, tapi aku taklah gadis yang senang kau buli macam apa yang kau dah set dalam minda kau. Aku boleh lawan, tapi ikut masa. Aku tak suka hembus macam tu je.

Ubahlah cara penulisan kau. Adik aku yang form 5 tu pown gelakkan je bila baca penulisan kau dalam blog kau. Tunjukkanlah yang kau tu 20 tahun. Bukan 14 tahun. Besides, aku rasa, orang lain yang baca enteri kau pown susah nak sebut tiap-tiap perkataan yang kau taip. ok. tu je. Aku harap kau tak lawan enteri aku ni. Sebab, aku tak teruk lagi ni. Banyak lagi yang aku tak sembur. So, keep silent. Sebab aku banyak lagi bahan. Kthanksbye.


*jangan lupa, klik blog kawan2 aku. Nad & Shira menanti jejak kau kat blog masing2. Dan..dan..dan.. aku masih tak mention nama kau pown. Bagus,kan.. Itu kita panggil 'Etika'.


sekian...,,



NO! NO! Jangan!!

Situasi
(Di atas katil Amal yang ditinggalkan kosong selama satu 1/2 sem. sambil ber-facebook dan ber-twitter.tiba-tiba....)


Tengok handphone.


"Haisshh!! Jangan angkat Aida"


Tolak handphone jauh2 sikit.

....
......

Bunyi lagi.


Tarik handphone.


Tengok lagi.


"Aida,, No aida! No!.."


Tolak handphone tu lagi jauh.


Biarkan handphone berbunyi.

....
..........



(sambung ber-laman sosialan dan ber-monolog dengan diri sendiri setiap kali handphone berbunyi..)


21 April 2011

Pelajar UiTM mahu Terjun Kolej!!

Assalamualaikum,,

Aku masih dengan baju kurung dan baru balik dari Dewan Bendahara. Paper INC271 tadi buat aku rasa nak bunuh diri terjun dari bumbung kolej.

APE SEYH?!!!

*mengimbas kembali. Aku dengan penuh semangat menuju ke Dewan bendahara. Sambil mendengar Nad menghafal-hafal, dalam hati aku terdetik.. 'Woo.. hari ni paper kat Dewan Bendahara.. Sejuk.. Best nie..!' dalam hati penuh dengan keriangan. 

Setibanya di Dewan Bendahara. No.meja aku tadi 55. Kertas soalan di atas meja tidak aku pedulikan setelah tersedar sesuatu. 'E'eh~~~ No. meja CMP haritu 11, INC pulak 55..waaaah..'. Terasa ada Ong.

Tiba2 telinga aku sakit. =___=" terasa perit sebab ade orang menjerit. menggunakan mic. OK. Itu pengawas peperiksaan. Menjerit suruh semua pelajar diam. Bo**h. Tak payahlah jerit macam tu sekali. Sakit telinga aku gile!

Pengawas peperiksaan memberi isyarat supaya peperiksaan bermula. Doa penerang hati dan Al-Fatihah tak pernah tinggal. Lalu aku membuka muka surat terakhir dahulu. *sebab aku cuma baca Term dan Essay sahaja. Objektif aku nak tembak Paint Ball je. 

...

.....

.........

PART C

20 Marks

ANSWER TWO (2)


huh?!! 20 markah je? bukan sepatutnya 40 markah ke? jantung aku dup dap dup dap.


aku selak lagi.


mencari bahagian terminologi. Aku menghafal 10 term macam nak mati. aku dah sure nak score 30marks kat terminologi.


....

......

.........


PART B

50 Marks

ANSWER ALL.


Aku tatap satu per satu soalan Part B.


ZZUuuuppp!!! 


APE NIH????!!!!  MANE TERMINOLOGI2 JADAH SEMUA TU???!!!!


Aku tutup balik paper tu. Mungkin aku tersalah dapat kertas soalan.


Mungkin aku patut buka dari muka surat depan. bukan dari muka surat belakang. 


BISMILLAH...

...

......

..........


PART A

30 Marks


Muka aku sejuk. Terminologi yang aku hafal semua di bahagian objektif. 


Aku terdiam.


Jadi bahagian yang sepatutnya Terminology dah jadi ape??


Selak-selak.


hahahahahahahaha.... aku ketawa lemah.. aku pandang Hizz sebelah kiri aku. Aku macam nak bagitawu dye yang aku tak nak jawab paper INC271 harini.


Aku menyelak lagi. Soalan Objektif. Hampir semua soalan ialah terminology... Aku tak sangka format dah lain. Aku mengeluh. Pegang kepala. Objektif selesai. Aku tak selak PART B. Aku terus ke PART C. 


Essay.


haiihhhh..... sepatutnya, essay yang aku tulis panjang2 ni semua sekali 40 Marks. haiihhhh..... dan akhirnya,tiba di Part B.. aku termenung melihat soalan2 esai yang wajib dijawab. 5 soalan. Keluhan aku tak berkesudahan. Aku toleh kiri kanan. Aku nampak Amal Haziqah. Pegang kepala. Aku ternampak Shira dengan baju kurung orennya. pegang kepala. Aku nampak Tyen. pegang kepala. Nampaknya, INC271 benar2 membunuh.


Aku tenung lagi soalan2 Part B. mungkin aku mengharapkan jawapan tiba2 muncul di sebalik dakwat2 di atas kertas itu. Dewan Bendahara benar2 sejuk. Beku kepala otak aku. dengan tiada sedikit pown idea untuk menjawab soalan2 yang aku sendiri tak paham. Kat kelas INC, tak pernah pulak aku tertidur. Tapi kenapa aku tak pernah nampak perkataan2 ni? 


Tak lama kemudian aku nampak Nad keluar dari Dewan Bendahara. Dah siap ke? wahh!! Aku tengok Nad dengan penuh yakin keluar dari dewan. NAD BEBAS~~~ makin lama, Nad makin hilang dari pandangan. Aku nampak Azfar. Tangan dye rancak menulis.


OHOHOHOHOHohohohohohohoo.....!! aku dapat idea. aku takkan kosongkan je Part B ni.. mesti di isi dengan sesuatu. setelah beberapa minit. Part B aku telah pown diisi. HAHA... biar sir je la yang tawu ape aku tulis. mungkin lepas nie, dye akan serik buat soalan untuk INC271. 

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!! *ketawa dgn puas.


Dan bila aku balik dan on je FB, semua sedang mengutuk dan menghina subjek INC271. Ambik kau! Nampaknya, nombor meja aku tidaklah membawa tuah. =____="


Dan andai kata aku kena repeat paper ni,, aku dapat rasakan ramai yang akan 'teman' aku. lalalalalalalalaaaa~~~~


Okay,dah. aku nak gantikan balik masa tidur aku yang telah disia-siakan oleh INC271.


haaaiiiihhh......... (mengeluh mengenangkan nasib junior2 aku nanti) :p hak3!


20 April 2011

TENGGILING....??!!

Assalamualaikum,,

Pagi  ni aku bangun dan melihat terus ke cermin almari aku. Wah. aku berjaya mendapatkan Sepasang Mata Panda. Malam tadi aku tidur lewat. 'Thanks CMP'.. Habis je bace nota segala, aku online kejap. Ditemani Putera Syazwan. Lepas tu, Bulat ajak aku tidur. Kononnya pukul 6 pagi nak bangun study. Aku pown beriyala minta Bulat kejutkan aku..

HARAPAN.

Bulat kejutkan aku sekitar 7.40 pagi. Dan kami bergaduh sikit sebab masing2 xnak bangun. (tapi main mesej. Mendeeee la.) Dan akhirnya masing2 bangun untuk sambung study.

Aku tak tawu la kalau Bulat betul2 study or tido balik. Yang aku tawu, aku tak boleh sambung study, sebab makcik kat bawah ni, bising dengan mesing pancut air dan sedang membersihkan longkang di sekitar kolej aku. Ya Allah, makcek... lain hari tak boleh ke?!!!

Dan natijahnya, aku meng-online-kan diri aku sambil dengar radio. Tiba2 ada satu lagu yang agak best. *wink2!! haa... jadikan lagu ni sebagai blog aku pown best ni. Tiba2 tangan aku menjadi rancak. HAHAHA. Aku mencari superman aku.

GOOGLE.

lepastu aku cari gratisan musik. HUHU.. ade harapan ni. Wifi laju semacam je... hehe.. Aku check2 name lagu tu. Dua minit kemudian. ISH!!! TAKDE PULAK!!!! Aku mencari alternatif lain. Aku bukak dashboard blog aku. Owh?? Nad update blog~~~~ huhuhu... (excited.aku cuma nak tawu dye mencarut ape pulak kali ni. hahahaha)

Sambil cari sumber2 lagu untuk blog aku,, bla...bla..bla..bla... aku bace enteri baru Nad. ARghh!!! Cerita Cinta Lagi??!!! Hmmm...Untunglaaaaaaa~~~ Dalam hati ade taman... Dan2... tibe2 aku nampak komen terusterang dye tentang lagu blog aku. HAHAHA. aku baru je  nak tukar la, 'tenggiling'..!!

TENGGILING..??! owh, bagi yang tak tawu,, Nazatul Fatiha Musa telah menukarkan binatang haram yang bunyi 'kroh kroh' tu dengan nama binatang yang lain iaitu TENGGILING. aowwhh~~~ Chomel Sangat Nama Baru Binatang Tu... *mata ke atas, tangan di dada. HAK3!!

Huu.. tak kisah lah Nad, kau mmg ikut suka hati kau je kaitkan tenggiling dengan mamalia berbadan besar tu. Asal boleh je...

' Eh, ape pulak tak BOLEH,,? Untuk kau semua BOLEH... artis pulakkk!!! '

gelak guling2... Btway,, thanks ar kau membuatkan enteri aku kali ni x sengantuk enteri lepas. kthanksbye. muahhh!! love u!

Kepada Bulat,, Good Luck untuk Exam okay!!! Dan2...doakan lah orang jugak...HEHE...



18 April 2011

Maafkan Aku..


Assalamualaikum,,

18 April 2011.. Tarikh ni taklah menarik bagi aku. Tapi kisah di sebaliknya, memberi kesan dalam hidup aku nanti. 

Ya aku masih lagi dalam study week. seharusnya yang bermain dalam minda aku ialah buku2 dan nota2. tapi nampaknya banyak perkara lain yang 'menemani' study week aku.

Mungkin seseorang itu sedang membaca enteri aku kali ni. Kalau memang dye sedang membaca, ada sesuatu yang aku perlu beritahu dye.


AKU MINTA MAAF. -__-


Maaf, maaf dan maaf... dahulu dye selalu tegur aku ni selalu tak fikir panjang. perangai macam budak2. Tak matang. Tak fikir baik buruk. dahulu aku tak mengaku,malah selalu menafikan tuduhan dye. Tapi kali ni aku mengaku. Dan aku minta maaf. Aku harap, seseorang itu boleh maafkan aku dan mulakanlah hidup baru.

Aku tahu dye susah untuk mulakan hidup baru. sama sseperti aku. yang masih dalam dunia dan kisah lalu. Tapi inilah cara terbaik. Kebaikkan untuk semua pihak. Aku tak mahu lagi ditemani kisah2 lalu. Aku perlu bina kisah baru. Aku sedar mulakan yang baru adalah perkara yang paling sukar untuk aku lakukan. Tapi aku harap dye mampu.

Nazar aku bukan untuk kebahagian aku. Nazar aku bukan untuk kehancuran dye. Nazar aku kerana Allah. Nazar aku untuk kebahagiaan orang disekeliling aku.

Tadi ada salah seorang kawan aku, bertanya kenapa aku tak memberi peluang kepada orang lain. Aku dah pown jelaskan kepada dye. Pendek cerita, aku belum jumpa sesiapa yang boleh menggantikan dye. Walaupun banyak kekurangannya, walaupun banyak perkara yang aku benci tentangnya, aku massih belum jumpa yang boleh menggantikannya.

Perpisahan antara aku dan dye tak pernah berlaku. Walaupun terlahir dari kata-kata, kami berdua sendiri tahu, kami sememangnya masih bersama. Walaupun teman di sisi bukan lagi antara satu sama lain, Walaupun tidak lagi berhubung, kami tahu, kami masih bersama. Akan ada saja sesuatu yang akan memisahkan kami. Tapi akan ada juga sesuatu yang menemukan kami. 

Bukan aku menolak takdir. Tapi ini bukan masanya. Akan tiba saatnya nanti. Ketika itu, aku harap dye bertindak dengan betul.

Ya. Mungkin betul aku tak dapat lupakan dye. Tapi sekurang-kurangnya, aku tak bersama lagi dengannya. Kalau benar aku menolak takdir, jadi aku akan cuba sedaya upaya untuk membuktikan bahawa takdir itu lebih kuat dari usaha aku.

Aku harap, dye membaca enteri demi enteri aku selepas ni. rasanya, blog aku ni seperti kisah aku dan dye saja. maaflah kalau ada di antara kalian yang agak muak membaca enteri aku. Maaflah follower aku sekalian, sebab aku merepek2 je dalam semua enteri aku. Mungkin aku bukan blogger yang bagus. Yang pandai mereka dan mencipta enteri2 yang menarik. Tapi inilah konsep blog aku. Tentang Hidup Aku. 


Kalau Mimpi Menganggumu, Begitu Juga Aku..

Kalau Bayangan Itu Aku, Itu Juga Kamu..

Kalau Benar Rasa Itu Rindu, Lupakan & Biar Berlalu..






Lampu yang Pecah..


Assalamualaikum,,


“Siapa menutup aib seseorang Islam, maka Allah akan tutupkan aibnya di dunia dan di akhirat. (Hadis riwayat at-Tirmidzi).


aku tujukan buat seorang teman aku. Rasanye dia tak baca blog aku. tapi aku pown tak kisah sangat. ini aku  kongsi untuk semua pembaca dan diri aku sendiri.

OKAY. tuje. next cerita pasal aku. hahaha.

daripada hari jumaat lepas.,, 'study week' UiTM pown bermula. Hmm... aku tak study banyak pown lagi. banyak 'anasir' yang mengganggu. so dengan itu, aku deactive akaun Facebook aku buat seketika.

emm.. Tadi, aku belajar main gitar. hahaha. Mr.J tolong ajar aku petik gitar melalui hanphone. lalalalala~~~~ tapi aku still tak boleh nak lebih dari itu. aku cuma boleh berkawan je dengan dye. aku harap dye faham...

so sekarang adelah dalam 4 kord yang aku tahu.. C, Am, F & G.. hahaha. 

Owh.bytheway,, aku gila cite korea pulak sekarang. ntah ape2 je. tapi sebab dah boring sangat agaknye study week aku. tu yang aku dok tengok korean movie tu.. haiiihh..


SENYAP.


dalam beberapa hari ni, ada insan yang cuba muncul kembali dalam hidup aku. setiap kali dya call atau meseg, aku akan pegang phone aku, tatap lama dan buat keputusan samada untuk jawab dan balas atau tidak. apa yang menguatkan aku ialah bila aku tatap phone aku tu, aku sentuh rambut aku yang baru potong. YES. I HAVE TO BE STRONG. aku dah bernazar. Tapi masih terngiang-ngiang tentang satu ayat ni.


"Awak datang seperti membawa lampu, dan bila orang dapat memegangnya, awak pecahkan"




14 April 2011

BEL 260

Why smoking should be banned?

 

Smoking is a bad habit. It was also the habit of some of our society.  People who are smoking we called as a smokers. This smokers smoking everywhere in any time they want. Some said, people smoking are just because they want to release their stress. Is it true? But i will say, there a lot of things that people cam do if they want to move away their stress. Why should they smoking? Why smoking should be banned? Smoking have many harmful things, can give many negative effect to everyone and may lead a bad relationship with anyone.

Nowadays, many people do smoking. Whether they man or women. In fact, we can see even teenagers under eighteen do start smoking. Do they really know what is in the thing that they always light up and put it into their mouth? ‎It is cigarettes and tobacco.

The chemicals in cigarettes and tobacco smoke make smoking harmful. Tobacco smoke contains over 4,000 different chemicals. It was to much to know what it is. But at least 50 are known carcinogens and many are poisonous. Carcinogen may cause a cancer. That can be enough reason to banned the smoking habit.

Benzene are contained in cigarette smoke. It colourless cyclic hydrocarbon obtained from coal and petroleum which is used as a solvent in fuel and in chemical manufacture. Next is formaldehyde, a colourless liquid, highly poisonous. the uses is to preserve dead body and known to cause cancer respiratory, skin and gastrointestinal problems.

Most people do not know about ammonia which also the ingredient in cigarette smoke. Ammonia are used as a flavoring, frees nicotine from tobacco turning into gas. It also often found in dry cleaning fluids called as toilet cleaner. Tar is particulate matter drawn into lungs when you inhale on a lighted cigarette. Once inhaled, smoke condenses and about 70 per cent of the tar in the smoke is deposited in the smoker's lungs. All this thing may harm the smokers.

Beside, smoking also may lead a bad relationship. This happen when people around the smokers feel uncomfortable with the smoking habit. For an example, a father of a son was a smoker. If the father are smoking near to his child, while the child is too young, the child might feel uncomfortable with all the smoke. This will make a barrier between them. Next example is when a couple weather they married or just a in a relationship. If one of the partner do not stand with the cigarettes smoke, the relation will have some problem. There is no impossible if the couple will have an argument on smoking habit issue. The conflict will happen and will break their chemistry.

With all these reason, smoking should be banned. There are more benefit especially to our country and society. Government should take a drastic and smart action before it is to late. These are about our healthy. Without a good healthy, people cant do anything. Government should become more strict or else all those the campaign will become useless.






Abortion-is it the best method for unwanted pregnancies?

 

Abortion is an issue that evokes, on all sides, very strong feelings and judgments and very heated recriminations. Abortion is the termination of a pregnancy by the removal or expulsion of a fetus or embryo from the uterus, resulting in or caused by its death. Is it the best method for unwanted pregnancies.

 

Unwanted pregnancies happen when a women dont want her baby. It happen in many factors. According to a study in 1997, there are a few reasons women choose to abort them, including the desire to postpone or stop childbearing, anxiety disorders of pregnancy is the employment or education, financial issues, the stability of the relationship with your spouse, or a response to immaturity.

 

In developing countries where abortion is illegal, women are sometimes forced to use self-induced abortion procedure. World Health Organization estimates that 19 million abortions occur in the world like this every year and can be classified as unsafe abortion.

 

Why should the expense of innocent lives. The baby has a right to life. Abortion kills babies seem to live a proper life in the world. This is not the best way to overcome unwanted pregnancies. This is because the baby can be sent to welfare homes to be adopted. It was way better. Many couples in the world is not so lucky and blessed with children. This is the time to help couples like that.

13 April 2011

Nazarku & Rambut. So you,please GO!

Assalamualaikum,,

hmmm. seriously, im feel like sh*t!  i was doing my assignment. BEL 260. and the thing is, i hve to write two essays. "Abortion" and "smoking should be banned". More than 300 words. Then, i hve to post it in a new blog. so nak kena create blog baru lagi. And argh!!! aku stress sebab esei tu terlalu senang dan aku terasa membuat karangan semasa darjah empat. My God!!! 


OKE.AKU TAK PEDULI ITU.


hari isnin lepas, aku balik dari JB ke Melaka. Dan ramai yang beri komen pasal rambut baru aku. hahaha. Aku potong pendek. Ade yang marah, ade yang puji. Ade yang tertanya-tanya kenapa aku potong.


SUNYI.


Dulu, ada seorang insan yang suka akan rambut aku yang panjang. Mummy Ayah pown nak aku bela panjang. panjang sangat. So, aku teruskan membela rambut aku panjang sampai dah macam hantu kak limah. HAHA! 


Then, why aku potong jadi pendek? Sehingga Jenab pown ingin memanggil aku 'pengkid'. Jenab bongok. =___="  Aku dah bernazar.  Dan bila tercapai, aku perlu tunaikan janji aku. Yah, perkara ni sangat berkaitan dengan seseorang itu tadi.


Misi berjaya. But then i have to forget him by cutting my hair. I dont know. Sometimes I felt that he is the one. But then, I feel that I deserved someone better. Naah~~ Im playing with a big fire. Several days ago, I was deciding on some decission. I told him that I will never contact him anymore. Even by blow my love with the wind like I always do before. I told him that I hve to find someone that can lead me, can teach me, can protect me from doing something bad. I do think about my future husband at that time. I do not need a boyfriend anymore. A man that just only can destroy me. I NEVER NEED IT. I do love someone that can drag me more into ISLAM. I do forget about him. Fill up myself with Sufi and my friends. 


Time tu, aku tak kisah ape pown respon dye. .Yang aku tahu, aku perlu berjauhan daripada dye. Bukan aku tak peduli perasaan dye. Tapi ini cara yang terbaik untuk aku menjaga diri aku dan untu aku tahu sejauh mana takdir aku dengan dye. Aku tak perlukan hubungan yang berlandaskan nafsu semata-mata. Aku percaya kuasa Allah. Dia Maha Mengetahui. This tears will become a big smile one day....... :')


Now I was waiting for someone right for me.

Perfect Person Who

..Do LOVE Me..

..Do Care About My Family..

..Do Everything For Me..

..Accept Me..


..And Do Take Me as His Princess (wife) because of ALLAH..




Mungkin Ini Cerita Yang Anda Cari