Para Penyiasat Saya

29 November 2010

Hidup Sukarelawanku di Sukan Paralimpiad 2010

Assalamualaikum.. ^___^
haa... Alhamdulilah..,,
lega rasanye dapat post enteri ni..
memang agak lambat.. (sepatutnya 27 november dah post...ahaha,,)
okeh...,, straight to the point la k...
kali ni enteri tentang Sukan Paralimpiad 2010 yang berlansung pada 21-26 november 2010 yg lalu..
Sukan ni hampir sama mcm Sukan Malaysia (SUKMA),, perkampungan pown di tempat yang sama iaitu UITM Lendu, Alor Gajah Melaka..
bezanya ialah atlet... Sukan Paralimpiad ni lebih kepada sukan untuk org2 kurang upaya (OKU)..
Pada awalnya,, ramai yang beranggapan OKU ni mesti byase2 je..
tapi,seriously,, even mereka2 ni kurang upaya,,
bila lihat dengan mata sendiri mcm mane mereka boleh berdikari,,
uruskan hidup sendiri,,
aku sendiri kagum!
cuba korang bayangkan,, orang yang tak sempurna fizikalnya,, boleh berenang,,
(imagine sendiri la kan... aku sendiri pown failed nk berenang laju2 mcm tu..)
bila tgk diowang survived diri diowang mcm tu,, terase INSAF dan BERSYUKUR sebab,,
aku dan kawan cukup sifat walaupown kami sendiri punyai kekeurangan dlm diri masing2...
sepanjang Sukan Paralimpiad ni,, adelah aku snap gambar2 sikit..
untuk tatapan kawan2 yang tak dapat melibatkan diri dengan Sukarelawan Sukan Paralimpiad ni... :)

15 november2010..
saat org len mungkin dh smpai di kampung halaman masing2,,
kitowang yg nak sgt jd sukarelawan ni terpakse la balik lambat sikit untuk dengar Taklimat Sukarelawan... belajar mcm mane nak pimpin orang yang cacat penglihatan,, mcm mane nk handle orang yg guna kerusi roda..,, huu.. agak menarik laa.. (cume ade ngntok sikit2..hehehe..tett!!!)
Haa... tu Maskot untuk Sukan Paralimpiad,, nama dye,, 'JANTAN'.. o.O... huhuhu..,, (layan jela..)




time taklimat semua agak 'segar' ye... cehh2....(senanye ngantok gile time tu.. cube tengok mate
nunu, miza, azfar..hahaha,, KANTOI...)
tettt!!!





HOOORAYYYY!!! taklimat dah selesai,, mcm orang gile pown ade jgk time ni.. ahaha..
dalam otak time ni fikir nak balik rumah je.. nak sambut HARI RAYA AIDILADHA...
tapi yang agak mengejutkan,, bila kami semua diberitahu,, 18 november dah kene daftarkan diri.. grrr.. =__=" (agak tension jgk ar nk terime arahan tu..haha..tp layan jela...) haha!






18 November 2010,,
aku sampai kat UiTM Lendu dalam pukul 9.45 malam...
ade jgk rakan2 yang len yang sampai awal...dan diowang bantu lah memasang cadar dan sarung segala.. (sorry tak dapat nak bantu time tu... ): )
gambar ni pada 19 november,, dimana kami (sukarelawan penginapan) mula bertugas..
menunggu kedatangan atlet2 dari semuar negeri,,
agak teruja la jgk..


haaa.. itu bahagian yang uruskan kunci2 bilik.. hehe.. (ecececeh~~ muke serious semacam... GOSSIP kaa?.. tettt!! hahaha)




20 november 2010,,
huu.. En.Nik selaku bos kitorang pesan kat sukarelawan pakai baju warne hijau..
then dah pakai2 baju tu,, kene pulak angkat kotak2 mineral water,,
ni kat Dewan Shahbandar,, tak silap 100 kotak kot..




tapi kitorang,, (aku,azfar,miza,fira dan beberape orang abg sukarelawan len) bukan setakat di Dewan Shahbandar shj.,, kitorang pown tolong lah hangkut kotak2 mineral water tu kat Dewan Temenggong.. 200 kotak.. =__=" sumpah,, mandi peluh.. (ewwww!!!) haha..,,
haha,,angkat beratus2 kotak tu sampai calar lengan nie..,, :(
teringat ade pakcik tu cakap,, "ni calar2 ni boleh bawak sampai masuk syurga tau tak.."
hahaha,, konon memberi kata2 semangat la tu.. hohoho.,, layan jela...


habuan bagi kitorang yang tolong sampai Dewan Temenggung ni,, dapatlah kami berempat (miza, azfar,aku,fira) nek lori kotak air mineral.. ahahaha!!! pown bolehh~~~




PEACE no WAR!!! HAHA,,,,
21 november 2010,,
ni excited sangat nak pergi Perasmian Sukan Paralimpiad kat Stadium Hang Jebat..,,








tarraa!!! kitorang sampai awal!!! ahaha,,



oke. sebab sampai awal sgt,, ade orang nk mencapap di sini.. tettt!!! haha!




OWHHHHH!!! YEAHH!!! KONTIGEN JOHOR!!!!
muahhh!!!!
^___^ hahaha,,



KONTIGEN TERENGGANU!!! owhh!! go Azfar! Go azfar!
hahaha!




time perasmian ni,, paling best time pertunjukkan bunga api,,
huhu,, sumpah best... adelah sahabat2 aku yang mungkin yg tengah bace ni,, time pertunjukkan bunga api,,menjerit-jerit lepas tension..
hahahah!! tettt!!



PEACE lagi!!!!
hahaha!!
22 november 2010,,
COOLBLOG TIME!!!!!



PERSAHABATAN ITU INDAH~~~~ ^___^



oke. we present u!!!!
ENCIK NIK AZUAN!!!!!
haha.. ni la boss kitorang yg sukarelawan Penginapan nie... (yg bayar elaun kitorang la senang cite..hak3,,)
En.Nik nie ade satu yang kitorang sukarelawan ni paling taak boleh lupe...
yeaahh.. apa yg dimaksudkan ialah,,
BRAINSTORMING a.k.a POSTMOTERM tiap2 malam..
=____=" huuu.. TERBAEK lahh.. ahaha,, tettt!!!
ape2 pown,, tanpa En.Nik nie,, sure sukarelawan penginapan huru hara..
so, thanks to him... :)



23 november 2010,,
TUN SENAJA TIME!!!!




Kami Gadis Kuat!! hahaha!!
nampak tak kotak2 kat belakang kitorang tu?
haa...tu la yang kitorang angkut, angkut dan angkut!!!!
(kesannya...huh...kesihatanku..sekarang..huhu..)
arghh..whatever la kan.. huhuhu..
last2,,berjaya jgk la mengangkut semua kotak2 mineral tu..
hampir seribu kotak jgk la,,, hahaa..


24november 2010,,
LEKIU!!!!! HAHAHA!!
siapa sangka,, hajat aku nk nek level classmate aku 'Si Apek Celop' tu.. hahaha!!



TARRRA!!! disebabkan Sukan Paralimpiad nilah,,dapat jugak aku nek level Phoenix nie..
ahahaha!! We did it! we did it! we did it yeah! haha..(DORA THE EXPLORER!) tetttt!!!!






TEMBOK KACA!!! hahaha! tiime ni saje nak promote Teater Musikal Tembok Kaca..
hahaha,, F.o.A!!!!
MIOOUUWWW!!! nilah salah seekor kucing yang teman aku dengan Eddy kat Tun senaja..
kadang2, Miza dgn Azfar ade jgk mencapap kat Tun Senaja.. Kecoh lah time tu..
dengan gelagat atlet2 dari negeri Sarawak, Labuan, Pahang dengan Cik Zila.. huhuhu! kecoh2..
ketawe je memanjang... sumpah Best! ^__^



25 november 2010,,
sambil2 mencapap dengan baju KOMED tu,,
haritu,,hati berbunga-bunga bagai sebab aku dpat dengar love story dari.....



TARRA!!!! NI LA SWEET COUPLE TU!!! owhh.. sweet sgt pasangan tunang ni... ^__^
aida doakan abang and akak kekal selama-lamanye oke...
ingat,, dah nk kahwin nanti JEMPUT GENG ANIMASI!!! hahaha,,

26 november 2010,,
hari Perasmian Penutupan Sukan Paralimpiad...
ehem2! si azfar sedang melayan perasaan tu.. haha,,









HOHOHO!!!





NEGERI YANG MENJADI JUARA BAGI SUKAN PARALIMPIAD 2010 IALAH:
NEGERI SARAWAK!!!!
27 NOVEMBER 2010,,
yeahh... hari paling penat!!
clearence time!!!!
hahaha!


perasaan yg tak boleh nak diungkapkan.. time campak bantal2 dari tingkat atas ke bawah..
huhhh!! lega!
haha..,,




TETTTTTT!!!! mencapap di level pavilion kjap.. hahaha,, :P




hahaha!! milik siapakah bilik ini~~~~
lalalalalala~~~




i love u~~~ u love me~~~ we are happy family~~~




bantal~bantal~bantal~~~~~
ade sesiape memerlukan model bantal?? ahahaha,,


uuuuuuuuuuwwwwwwwwYEEAAHH!!!!
GAJI TIME!!!!
hahahaha!!!
ape?? ingat lepas dapat gaji terus cabut ke?
kitorang ade yang sambung buat kerje taw..
ngeh~~~

huhuhu... dan kemudian,, baru lah aku pulang...
family datang dari johor, dan tamatlah sudah hidupku sebagai sukarelawan...
hmmm..ade jgk kawan2 yang kata kata aku,,
"tak berbaloi langsung la weyh..."
yela...agak ar... tapi pengalaman yang aku dapat sepanjang menjadi sukarelawan,, TAK TERNILAI taw tak..?
huhu..
sepanjang jadi sukarelawan tu,, aku dapat banyak kawan..
and welcome to our world kepada Fira...
hahaha! hang layan jela group kami ni oke..,, ^__^
nice to be ur friend yunk.. hahaha,,
huuuuuuuuuuurm....
rasenye,, setakat ni jela kot..
terima kasih kerana sudi membaca,,
kalau nk amik gmbar2 dari enteri ni,, silakan oke.,,
eh.. kejap2.. sebelum memberi salam,,
ade something nie...
ermmm..
1,2,3...
SUKARELAWAN HEBAT!!!
ahahaaha!!
oke,,assalamualaikum,,
(^___^)


No comments:

Mungkin Ini Cerita Yang Anda Cari